دعای ملحق شدن به صالحان وطلب نیکنامی

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

جلسه سیزدهم

رَبِّ هَبْ لِی حُکْمًا وَأَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ﴿۸۳﴾ وَاجْعَل لِّی لِسَانَ صِدْقٍ فِی الْآخِرِینَ﴿۸۴﴾ وَاجْعَلْنِی مِن وَرَثَةِ جَنَّةِ النَّعِیمِ﴿۸۵﴾ - سوره مبارکه شعراء

ترجمه: پروردگارا به من دانش عطا کن و مرا به صالحان ملحق فرماى(۸۳) و براى من در [میان] آیندگان آوازه نیکو گذار(۸۴)و مرا از وارثان بهشت پر نعمت گردان(۸۵). 

 


سلام علیکم

 

معانی لغات:

رَبِّ: پروردگار من

هَبْ لِی: ببخش برای من(به من)

حُکْمًا: حکمت

وَأَلْحِقْنِی: و ملحق کن من را

بِالصَّالِحِینَ: به صالحان

وَاجْعَل لِّی: و قرار بده برای من

لِسَانَ: زبان،سخن،آوازه

صِدْقٍ: نیک

فِی الْآخِرِینَ: در آیندگان

وَاجْعَلْنِی: و قرار بده من را

مِن وَرَثَةِ: از وارثان

جَنَّةِ: بهشت

النَّعِیمِ: پر نعمت

 

                

 

- از دعاهایی که میتونیم در قنوت نمازهامون بخونیم.

 

- انسان برای رسیدن به کمالات باید از خداوند استمداد کند. (رَبِّ هَبْ لِی...)

- استمداد از نام ((رب ّ))، در استجابت دعا مؤثّر است. 

- حکمت و بینش همراه با عمل، هدیه ی الهی است. 

 

- قبل از درخواست جدید از خداوند، از نعمت های قبلی نامی ببرید و از او تشکّر کنید.(باتوجه به آیات قبل)

 

- اگر دید و بینش و تفکّر صحیح بود، رفتار و گفتار و نیّت هم صحیح می شود(حکمت به معنای دید و فهم و نظر صحیح است). 

 

- حکمت نظری، به تنهایی مفید و نجات بخش نیست. حکمت باید با عمل همراه باشد. (هَبْ لِی حُکْمًا وَأَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ)

 

- برخورداری از حکمت و معرفت در درون و زندگی در جامعه ی صالحان و صالح بودن، بالاترین درجه ی سعادت است. (حُکْمًا وَأَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ)

 

- بهترین دعا را از بهترین افراد بیاموزیم(بهترین افراد، انبیا هستند و یکی از بزرگ ترین انبیا حضرت ابراهیم(ع) است که در دعا از خداوند مغفرت، حکمت، نام نیک و حسن عاقبت می خواهد و در آیات دیگر از خداوند، فرزندان خوب و پیروان مسلمان درخواست می کند).

 

- هم انزوا ممنوع است و هم جذب نااهلان شدن. (أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ)

 

- پیش کسوتان صالح را ارج نهیم. (أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ) (نفرمود: از صالحین باشم، بلکه فرمود: به آنان ملحق شوم. زیرا مقام سابقین برتر است). (وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ﴿۱۰ أُوْلَئِکَ الْمُقَرَّبُونَ﴿۱۱﴾ - سوره مبارکه واقعه)

 

- انسان به رفیق خوب محتاج است. (وَأَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ)

 

- ابراهیم(ع) در این فراز از دعا نخست از علم و دانش و بینش که ریشه و پایه‏ى اصلى رشد جامعه و فرهنگ و سیاست است، شروع کرده است.

سپس از عمل صالح سخن به میان آورده و از خدا خواسته که تا پایان عمر در صف مردان صالح و شایسته باشد(با توجه به اینکه عمل نیک انسان را صیقل مى‏دهد و صاف مى‏کند).

 

سپس از خدا خواسته که نه تنها در محدوده‏ى زمان خود، بلکه در زمانهاى آینده نیز، نام نیکى در میان امتها داشته باشد، و زندگیش براى آنها نیز راهگشا و راهنما و الگو باشد (چرا که قلب او براى نجات همه‏ى انسانها در هر زمانى که هستند مى‏طپید)؛ سپس از خدا خواسته تا در سراى آخرت نیز مشمول نعمتها و توجهات خاصه‏ى الهى در بهشت گردد، و در آنجا نیز از بدکاران جدا باشد و همنشین نیکان قرار گیرد.

 

در آخر(ادامه آیات که مورد بحث امروز نیست) باز بیاد روز حساب و کتاب مى‏افتد، از خدا مى‏خواهد که در آن روز سخت و دشوار، رسوایش نکند، و ضمناً این اعلام را مى‏کند که در روز قیامت، مال و فرزند به کار نمى‏آید، آنچه مفید به حال انسان است، قلب پاک و نیت سالم و عمل شایسته است.

 

 

تکلیف امروز دوستان عزیزم:

حفظ آیه به همراه ترجمه و کاربرد

التماس دعا
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد